Příprava kávy ve frenchpressu

Publikováno: 8.7.2013

Nejjednodušší způsob, jak si doma udělat dobrou kávu, je připravit si ji ve french pressu.  Kafetiér, jak se jinak french pressu také říká, představuje nejkratší cestu od „turka“ ke správně připravené kávě.  Pro kávu z kafetiéru je typická plná, silná a sladká chuť.

Potřebujete:
– French press
– Kvalitní zrnkovou kávu (nebo čerstvě mletou)
– Čerstvou horkou vodu 92 ‒ 96°C (ideálně filtrovanou)
– Mlýnek s mlecími kameny (ne čepelový)
– Stopky
– Míchátko (ideálně dřevěnou hůlku)

Množství kávy a mletí

Pro přípravu jakékoliv filtrované kávy je potřeba dbát pravidel Gold Cup Standard, která určují ideální množství kávy k přípravě filtrovaného nápoje na 60 – 70 g/l. Pokud tedy vlastníte french press o objemu 250 ml, použijte cca 15 – 17 g kávy. Nejlepší způsob samozřejmě je, odvážit si přesné množství zrnek na digitální váze. Pokud ji nemáte, nasypte do mlýnku zhruba 1,5 hrsti kávy.

Kávu namelte velmi nahrubo na kvalitním ručním nebo elektrickém mlýnku a nasypte ji do kafetiéru. Pokud mlýnek nemáte, nevadí. V prodejně s kávou vám zrnka jistě namelou tak, jak potřebujete. Káva by měla sahat cca do ¼ french pressu.

fp1 fp2

 

 

 

 

Extrakce

Pro lahodnou chuť kávy používejte k přípravě vodu s teplotou okolo 94°C. Pokud se voda ve varné konvici právě dovařila, nechte ji cca 1 minutu odstát.  Poté kávu pomalu zalijte až po zobáček nádoby a promíchejte. Extrakce by měla trvat maximálně 4 minuty. Po jejich uplynutí stlačte kávovou krustu sítkem a celý obsah french pressu přelijte do dostatečně velké nádoby. A je to!

fp3 fp4

 

 

 

 

Přijde vám to skoro stejné jako „turek“? Omyl. Jelikož se na french press káva mele velmi nahrubo, za časově omezenou dobu extrakce se do nápoje vylouhuje z kávy pouze to dobré. Stlačením a následným přelitím se extrakce zastaví. Do kávy se tak již nemají čas vylouhovat třísloviny a dřevité látky, které u „turka“ vytvářejí jeho typickou hořkou a svíravou chuť.

Rady a doporučení

Po uplynutí tří minut přelijte všechnu kávu do jiné nádoby, aby již extrakce nepokračovala. Nejčastější chybou přípravy bývá, že lidé zkazí chuť kávy příliš dlouhým louhováním. Pokud je káva velmi hořká a silná s chutí až do spálena, přesvědčte se, zda nepoužíváte příliš horkou vodu, případně trochu zhrubte mletí a uberte množství kávy. Pokud je nápoj naopak velmi nevýrazný, plochý a slabý, postupujte obráceně. Starejte se o své kávové nádobí hezky a po každém použití ho opláchněte teplou vodou. Určitě je nedávejte do myčky a nepoužívejte žádné mycí prostředky.